Poškodbe so del športa. Ključna je rehabilitacija.

Poškodbe so sestavni del športa, saj športnike spremljajo celotno kariero. Ne glede na vrsto pa je za odpravo poškodbe vedno potrebna dobra in dovolj dolga rehabilitacija.

Pomembna je preventiva

Za preprečitev nadaljnjih težav je pomembno, da športniki izvajajo preventivo. Z različnimi meritvami in testi lahko za vsako rokometašico predvidimo, s kakšnimi težavami bi se lahko soočila. Na podlagi rezultatov se sestavi program preventive, ki je sestavljen iz različnih vaj. Kljub temu pa se poškodbam ni mogoče 100-odstotno izogniti. Rokomet je kontaktni šport, pri katerem splet okoliščin lahko pripelje do poškodbe. Najpogostejše, ne samo rokometaših, ampak športnikov na sploh, so poškodbe mišičnega izvora. »Z določenim planom individualiziranega treninga se verjetnost poškodbe lahko zmanjša.« Po vsaki poškodbi pa je zelo pomemben tudi proces vračanja v igro oz. kakovostna rehabilitacija. Športnik se po njej lahko na treninge vrne celo bolje pripravljen kot pred poškodbo.  

Skrb za lastno telo je zelo pomembna

Športniki niso športniki le v času treninga in tekme, ampak vseh 24 ur na dan. Kot pravi Aldin »je tvoje telo tisto, ki ti služi kruh, dela zate, zato moraš zanj skrbeti.« Športniki morajo skrbeti za regeneracijo, ki pa je odvisna od prehrane. Profesionalci imajo ob sebi strokovnjaka, ki jim pomagajo najti najbolj optimalno prehrano, ki vpliva na fizično pripravljenost.  

Moderna tehnologija razvita tudi v fizioterapiji

Sodobna tehnologija omogoča hitrejši proces celjenja in regeneracije. Pred 20 leti pripomočkov, kot jih poznamo danes, ni bilo oz. so bili manj razviti. Kaj izbrati, je odvisno od tega, za kakšno poškodbo gre. Pomagamo si z lasersko tehnologijo, napravo tekar, globinskimi udarnimi valovi … »Smo dobro opremljeni, večinoma s tehnologijo, ki pospešuje sanacijo poškodb. Še vedno pa so pri mojem delu ključne roke.«  

Mladi športniki naj se obrnejo na strokovnjake

Za mlade športnike je pomembno, da so med razvojem pravilno usmerjeni. Če sta način treningov in življenjski ritem napačna, se lahko v prihodnosti pojavijo težave. Za mlade športnike in njihove starše je zato pomembno, da poiščejo profesionalno pomoč, s katero lahko dosežejo optimalen razvoj. Mlade tigrice imajo v klubu priložnost, da kadarkoli dobijo nasvet strokovnega delavca. Obrnejo se lahko na člane zdravstvene ekipe, pa tudi na kondicijskega trenerja ali nutricionistko.