Danaja Sivka: Nositi dres Krima je nekaj posebnega!

Kadetska ekipa podmladka najtrofejnejšega ženskega rokometnega kolektiva v državi šteje trinajst deklet, ki trenirajo pod budnim očesom Olge Čečkove. Med njimi je tudi nasmejena temnolaska z dresom številka 36 – Danaja Sivka. Šport je tisti, v katerem se je našla, povezala z ekipo in izpolnjuje njene sanje. Pravi, da je v vlogi trenerke ne boste videli, zato pa je toliko bolj zgovorna na igrišču. 

Osnovna šola ima s svojimi dejavnostmi velik vpliv na to, za kaj navdušiti otroke in v katero smer jih usmeriti. Ena tistih, ki se je z rokometom srečala ravno na šolskih hodnikih OŠ Nove Jarše, natančneje v njeni telovadnici, je tudi Danaja Sivka. “Vedno sem imela rada športe z žogo. Ko sem se pridružila rokometnemu krožku, mi je ta šport postal res všeč.” In začetni zanos je pomemben, da športnik vztraja tudi, ko mu ne gre najbolje, ko ne zmaguje ali se spopada s poškodbami. Danaja danes razmišlja o tem, da bo rokomet njena profesionalna pot. “Ko sem začela, mi je bila Tamara Mavsar vzornica,” priznava sogovornica. Danes, ko že razvija svoj stil igre, pa posebnega idola nima več. In njeni cilji sežejo ne do stopnje profesionalne športnice, o karieri po tem ne razmišlja. No, ve da trenerka ne bo. Poleg športne vzgoje ji je ljub še en predmet – kemija. Morda se v tem najde po športni karieri. Kdo ve.

Šport ima dve plati. Treninge, ki so naporni in tekme, ki so nekakšna pika na i, zmaga pa češnja na vrhu torte. Danaji so še bolj kot tekme všeč turnirji. “Všeč mi je, ker smo takrat z ekipo več časa skupaj, se družimo in borimo za isti cilj.” Najbolj ji je všeč, če so tekme napete. “Težje kot so, več se lahko naučim iz njih,” priznava. In takrat ponavadi prikaže tudi najboljše igre. Spogleduje se tudi z drugimi športi, a le ljubiteljsko. Spremlja košarko, tenis, pozimi je navdušena navijačica naših smučarjev. Kaj pa v rokometu? “Izven Slovenije navijam za Barcelono v moškem in Metzu v ženskem kolektivu.”

Rokometašica, ki je do kadetske ekipe nosila številko 8, danes pa ima na dresu številko 36, posebnih ritualov pred tekmo nima. V svoji karieri je ponosna na kar nekaj odmevnih rezultatov. “Izpostavila bi letošnji turnir na Madžarskem, kjer smo zmagale. V spominu mi je ostal tudi naslov državnih prvakinj iz leta 2018/19.” Rokomet bi priporočila vsem dekletom, ki imajo rade ekipni šport in igre z žogo. “Spoznaš veliko novih ljudi in povežeš se z ekipo,” je tisto, kar poleg rezultatov šteje največ. “Sama se v RK Krim počutim odlično. Vesela sem, da sem del tega kluba. Nositi dres Krima je nekaj posebnega!”

Posameznik nikoli ni tako močan, kot ekipa

In zakaj bi drugim predlagala, da se pridružijo tigricam? “Super se imamo, prav posebno vzdušje je v ekipi. Povezane smo in igrajo čudovit ter borben ekipni šport, v katerem velja – vsi za enega, eden za vse.”  Posameznik nikoli ni tako močan, kot ekipa. 

Danajine soigralke lahko spoznaš TULE, spored tekem pa TULE. Njena ekipa tekmuje v kategoriji kadetinj, vodi jo Olga Čečkova.