Izjemna finalna zmaga s trojnim pomenom

Kadetinje so z finalno zmago proti Poljski opravile kar trojno delo! Zmaga pri rezultatu 31:30 jim je prinesla zgodovinsko slavje na premiernem evropskem prvenstvu druge divizije, sebi in reprezentanci za njimi pa je za leto 2019 zagotovila igranje med najboljšimi evropskimi ekipami.

V zraku je bilo zelo dobro čutiti, da finalna tekma prinaša veliko. Tribune skopske dvorane Kale so bile prvič dobro zapolnjene, vzdušje je bilo zato še kako primerno dvoboju, ki je zmagovalkam prinesel zelo veliko nagrado. Obe ekipi sta tekmo začeli visoko motivirani, zadetki so si sledili na vsaki strani.

Z zadetkoma v 11. in 13. minuti je odlično strelsko formo napovedala Ema Hrvatin, ki je svojo ekipo popeljala do prvega vodstva z dvema zadetkoma razlike (8:6). Poljakinje so znale odgovoriti in izenačiti, ključen trenutek prvega polčasa pa je sledil po minuti odmora slovenske klopi.

11 minutni strelski mrk nasprotnic so naša dekleta odlično izkoristila in do 25. minute ušla na 16:11. Črne minute so Poljakinje v zadnji minuti ublažile z dvema zaporednimi zadetkom in pri 16:13 napovedale napet drugi polčas.

Trmasto so, na trenutke precej grobo, ustavljale slovenski napad in se v 36. minuti približale na le zadetek zaostanka (19:20). Po nekaj slabših minutah so strelski pohod znova začele naše punce, ki so z delnim izkupičkom 7:1, v zadnjih deset minut tekme vstopile z odlično popotnico. Sedem zadetkov razlike (27:20) je bilo več kot dovolj zaloge za miren zaključek.

Poljakinje se športno niso predale, ko se je slavje na slovenski klopi že začelo, so v zadnjih trenutkih tekme zadele tri zaporedne zadetke in se popolnoma približale, a končni rezultat 31:30 vendarle ne prikazuje realnega stanja na igrišču.

Ema Hrvatin je po uvodni tekmi tudi v finalu postala najboljša posameznica tekme, dosegla je kar 12 zadetkov, in ob koncu tekmovanja še najboljša posameznica celotnega tedna. Uspeh je zaokrožila tudi Kaja Kolar,  najboljša krožna napadalka turnirja.

Boris Čuk, selektor slovenske kadetske reprezentance:
»Po prvenstvu bomo videli, kako bodo dekleta delala v klubih. Verjamem, da so sedaj dobila dodatno energijo in dokaz, da nekaj pomenijo. S še boljšim delom lahko v močnejšem tekmovanju naredimo še zelo veliko. Vsa dekleta, ki jih ni bilo z nami, lahko vidijo, da morajo trenirati, saj jih bomo še potrebovali.«

Milan Jazbec, veleposlanik Republike Slovenije v Makedoniji:
»Spremljati kadetinje na tem tekmovanju je bila zame velika čast. Čestitam vsem za izjemno igro, ki je bila vsako tekmo boljša v vseh rokometnih prvinah. Gre za izjemno perspektivno generacijo, čestitke tudi trenerski ekipi in vsem navijačem, ki so prišli v Makedonijo. Držim pesti, da bodo tako igrale tudi v prihodnje!«

EVROPSKO PRVENSTVO DRUGE DIVIZIJE, FINALE, KALE, SKOPJE:
POLJSKA : SLOVENIJA 30:31 (13:16)
Slovenija: Hrvatin 12, Cerovak 5, Groff 5, Golavšek 4, Gavrilovič 2, Semrajc 2, Ožegovič 1, Berzelak, Grebovšek, Ivanovič, Jarnovič, Klemenčič, Kolar, Novak, Oman, Šurla Toth,

TEKME SKUPINSKEGA DELA KADETSKE REPREZENTANCE, KALE, MAKEDONIJA:
Slovenija : Izrael 28:24 (11:13)
Kosovo : Slovenija 22:35 (8:13)
Islandija : Slovenija 15:28 (8:14)
Slovenija : Bolgarija 36:23 (18:8)